Garbura na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu

Program Novi redatelji, u sklopu kojeg će Garbura imati svjetsku premijeru, posvećen je prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, a sadrži 12 naslova koji će se natjecati za nagradu Kutxabank-New Directors Award u vrijednosti od 50 000 eura. Filmovi iz spomenutog programa također su u konkurenciji za nagradu TCM Youth Award koju najboljem filmu dodjeljuje žiri sastavljen od 150 studenata (18 do 25 godina).

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji se ove godine održava po 70. put, posebno je posvećen otkrivanju novih talenata, a osim filmskog programa, nudi i bogat industrijski program.

Radnja filma bazirana je na dvanaestogodišnjacima koji žive kuću do kuće u makadamskom naselju.
Antonio i Nikola se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju i stavljaju na internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera.
Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi zbog naoko lako rješivog problema, vode koja prilikom kiše teće od gornje do donje kuće i ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže.
Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i “Gornja kuća”, gdje žive Antonio, njegova mama Ines i djed Vlado, dobije pristup kanalizaciji.

Festival se ove godine odvija od 16. do 24. rujna.