Mila traži Senidu

Mila Janković (Senida Bećirović) je djevojčica, nestala u svibnju 1992.godine kada su u njeno mjesto u Bosni ušle srpske vojne snage.
Pedesetoro mještana, među njima i njena majka Senada i starija sestra Sanda nestalo je ili ubijeno.

Šesnaest se godina  vjerovalo  da je i tada devetomjesečna Senida doživjela istu sudbinu. No, Senidina priča je ipak nastavljena.
Godine 1993. malu Senidu smještaju u beogradsku obitelj Janković, u dom Živke i Živana.
Odgajana u građanskoj, imućnoj, pravoslavnoj obitelji Senida dobija novo ime – Mila Janković.
Godine odgoja su izgradile Milin životni i kulturološki identitet. Adolescentska doba, borba s nepoznavanjem vlastitog podrijetla, te poodmakla dob Živke  i Živana, Milu dovode do raskida starateljskog odnosa.
Razgovarajući s Milom, socijalni radnici odlučuju doznati njeno podrijetlo. Ubrzo doznaju podatke  o mogućem ocu – Muhamedu Bećiroviću.
Napravljena je DNK analiza kojom je potvrđeno da je Mila ustvari Senida Bećirović, kći Muhameda i Senade.Namjera filma o Mili, je ispričati vjerovatno najveću postratnu priču na prostorima bivše Jugoslavije. Priču koja govori o teškim ratnim zločinima, tragedijama, ali i o humanosti koja se i u takvim trenucima pojavi u čovjeku.
S druge pak strane, ovo je i priča o onom s čim se Mila, sa svojih 17 godina morala i još mora suočiti. O sukobu dvaju posve različitih identiteta, koji k tome još pripadaju narodima koja su u devedestima prošli kroz iznimno krvav rat.
Od medijskog saznanja o njenoj priči, pa do njenog 18. rođendana, u periodu od šest mjeseci, kamere prate događaje u Milinom životu, prve susrete s biološkom obitelji, potragu za majkom i sestom.

 

mila 04 Mila_ MILA__MOJA_SENIDA 01

Festivali i nagrade:

Nagrada za ljudska prava - 16.Sarajevo Film Festival (srpanj 2010. Sarajevo, Bosna i Hercegovina)
DOK Leipzig (listopad 2010, Leipzig, Njemačka)
26.Munich International Documentary Film Festival 2011 (svibanj 2011. Munchen, Njemačka)
Doku fest 2011. (srpanj 2011., Prizren, Kosovo)
12. Mediteran Film Festival (kolovoz, 2011., Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina)

Režija: Robert Tomić Zuber

Godina proizvodnje: 2010

Producent: Damir Terešak

Produkcija:

Damir Terešak, Boris T.Matić, Amra Bakšić Čamo, Srdan Golubović, Jelena Mitrović, Danijel Hočevar i Miroslav Rezić, Maxima film, Propeler film, SCCA / pro.ba, Baš Čelik, Vertigo / Emotionfilm i Hrvatska radiotelevizija

Trajanje: 81'